Vastgoed actualiteit

Beter nieuwbouw kopen of een bestaande woning renoveren?

Er zijn verschillende mythes die rond speculeren over de vastgoedwereld. Zoals dat de vastgoedprijzen blijven stijgen, dat huren weggegooid geld is en dat het moeilijk is om huurders eruit te zetten. Maar wat is hier nu van waar?
En wat is beter; het aankopen van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning renoveren? Hieronder verduidelijken we de voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning ten opzichte van het renoveren van een bestaande woning.

Voordelen

Het kopen van nieuwbouw biedt tal van voordelen, zoals vrijheid; u kunt namelijk volledig zelf beslissen hoe uw woning en de indeling ervan eruit zal gaan zien en of er bijvoorbeeld een kelder aanwezig moet zijn of niet.
Daarnaast zijn alle materialen uitgevoerd volgens de nieuwste technieken en vereisten, wat de kwaliteit van de woning verbeterd. Door de vernieuwde strenge eisen op vlak van isolatie, energiezuinigheid en ventilatie zal uw nieuwbouw dan ook meteen conform deze eisen uitgevoerd worden. Er wordt zelfs geëist dat tegen 2021 alle gebouwen bijna-energieneutraal gebouwd moeten zijn, hier wordt dus ook gelijk rekening mee gehouden bij nieuwbouw. Het is natuurlijk ook mogelijk om een bestaande woning energiezuiniger te maken maar deze zal bijna nooit even energiezuinig worden als een nieuwbouw. Nog een voordeel van nieuwbouw is dat de eerste jaren de onderhoudskosten van de woning heel laag liggen, omdat alles nieuw geïnstalleerd is. Tot slot heeft nieuwbouw nog een groot voordeel namelijk dat de verkoopwaarde van nieuwbouw hoger zal liggen dan een gelijkaardige woning die veel ouder is want de leeftijd en de energieprestatie van een eigendom spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de waarde.

Nadelen

Maar een nieuwbouwwoning heeft ook zo zijn nadelen, zoals het feit dat nieuwbouw in de meeste gevallen duurder is dan de verbouwing van een bestaande woning, het verschil hangt wel af van diverse factoren zoals de materialen; afwerkingsgraad en de te renoveren woning. Maar globaal gezien is nieuwbouw duurder dan renovatie, voor een nieuwbouw wordt namelijk al snel 1.400 euro per vierkante meter gevraagd terwijl het mogelijk is om een renovatie vanaf 750 euro per vierkante meter uit te voeren, exclusief de aankoopprijs van de woning. Daarnaast wordt het verbouwen tot energiezuinige woningen nog eens aangemoedigd door de overheid via premies, wat renovatie nog wat goedkoper maakt. Voor een nieuwbouw moet er een bouwgrond gevonden worden of een bestaande woning die volledig gesloopt mag en kan worden. Vanwege de betonstop zal dit alleen maar moeilijker te vinden zijn met als gevolg dat de grondprijzen alsmaar zullen stijgen.

Btw

De btw-percentages zijn ook verschillend voor nieuwbouw en renovatie. In geval van nieuwbouw betaalt u 21% btw terwijl u voor sloop en heropbouw in 13 Vlaamse steden maar 6% btw betaalt, in de overige steden geldt er wel een btw-tarief van 21%. Op renovaties van bestaande woningen die al minstens tien jaar in gebruik zijn wordt het tarief van 6% toegepast, een voorwaarde hiervan is de het gebouw na de werken nog steeds blijft steunen op de oude dragende muren.

Een ander voordeel van renovatie is het feit dat u al in de woning kunt wonen en er terwijl in fases aan kunt verbouwen, bijvoorbeeld beginnen aan het dak, dan een jaar later aan de keuken en nog veel later pas de badkamer gaan renoveren. Een nadeel hiervan is wel dat u op een soort bouwwerf woont, waardoor er veel stof en vuiltjes in het huis aanwezig zullen zijn. Bij renovatie kunt u in de meeste gevallen wel maar kiezen uit een beperkt aantal stijlen zoals een statig herenhuis, een oude boerderij of een karaktervolle Art-Deco woning. Een gevaar van de aankoop van een woning om te renoveren zijn de eventuele verborgen gebreken, de basisstructuur van de woning zal namelijk bepalen of een renovatie zinvol is, of dat het beter is de woning te slopen en herop te bouwen. In geval van stabiliteits- of vochtproblemen is in de meeste gevallen dan ook goedkoper om te slopen en herop te bouwen in de plaats van te renoveren. Daarnaast ontstaan er tijdens de renovatie vaak onverwachte problemen waardoor het budget minder voorspelbaar is.

Hieruit kunnen we concluderen dat wie kiest voor een nieuwbouwwoning, de woning volledig zelf kan gaan inrichten volgens zijn preferenties en dus meer vrijheid heeft maar hierbij moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met de algemene bouwregels en het budget waarbinnen gewerkt moet worden. Dit budget zal in de meeste gevallen hoger liggen dan wanneer kiest voor een renovatie.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.