Vastgoed actualiteit

Bieden op een huis? Dit moet je weten

Een bod uitbrengen op een huis of appartement is een erg spannend moment. Wordt het aanvaard, komt er een tegenbod of wordt het van tafel geveegd? Enkele tips om het zo vlot mogelijk te laten verlopen
Op een woning bieden, doe je alleen maar als je grote interesse hebt. Zeker wanneer die jou de prijs helemaal waard is. Hoe begin je eraan?

Schriftelijk of mondeling?

Laat ons al van start gaan met de prijs: het bod dat je wil doen, is vaak lager dan de vraagprijs van de verkoper. Dit bod kan je schriftelijk of mondeling overmaken aan de notaris of de vastgoedmakelaar, of aan de verkoper.

Je zou denken dat een schriftelijk bod in jouw voordeel speelt, maar niets is minder waar. Een mondeling bod kan dus ook, alleen heb je geen bewijs dat je effectief aan die prijs een bod gedaan hebt. Er is wel een ander voordeel: wanneer er nog lijken uit de kast vallen bij het ondertekenen van het compromis, is het de verkoper die hier in de fout gaat.

Wanneer je al een schriftelijk bod als bindende overeenkomst tekende, kan het soms al te laat zijn, bijvoorbeeld bij deze onaangename verrassingen:
 • Verborgen gebreken
 • Bodemverontreiniging
 • Een huurder die nog blijkt in te huizen
 • Een elektrische installatie met mankementen of zonder keuringsattest
 • Het ontbreken van een EPC-score, die nadien bijzonder hoog blijkt te liggenEen veranda of carport die zonder vergunning staat
Een aanrader is dus om het bod mondeling te doen, en pas bij het compromis officieel je handtekening te plaatsen. Hoewel er ook dan zelfs nog vanalles zou kunnen mislopen.

De verkoper beslist

Of het bod nu mondeling of schriftelijk gebeurt, het is de verkoper die beslist wie zijn woning koopt, en aan welke prijs. Zolang de verkoper niets officieel handtekent, maakt elke geïnteresseerde nog kans. Dat geldt dus ook wanneer jij een mondeling bod hebt gedaan.

Wat kan er gebeuren?
 • De verkoper gaat onmiddellijk akkoord
 • Wanneer iemand over jouw bod heengaat, kan je een tegenbod doen.
 • Als er veel interesse is, kan de verkoper zelfs zijn prijs nog opdrijven. Of het kan natuurlijk een truc zijn om jou meer te doen bieden
 • Een verkoper kan de voorkeur hebben om te kiezen voor een lager bod van de ene kandidaat-koper, dan van een andere die een bod met opschortende voorwaarde doet.
 • Je kan ook gewoon weer jouw bod intrekken als je je bedenkt, tenzij de verkoper net jouw bod aanvaardde.
 • Eens je het bod gedaan hebt, en de verkoper zijn handtekening plaatste, is er sprake van een bindende overeenkomst.
Er gaan enkele dagen overheen om van het uitgebrachte bod naar de ondertekening van het compromis te gaan. Dat hangt af van de snelheid van de actoren. Wanneer de notaris of vastgoedmakelaar snel kunnen werken, kan dat op twee à drie werkdagen gebeuren.

Voorwaarden en opties

Wanneer je denkt dat het allemaal niet zo vanzelf zal lopen, is het mogelijk een opschortende voorwaarde of optie in te roepen.

Mogelijkheid 1: De opschortende voorwaarde
Een voorwaarde die de kandidaat-koper kan inroepen en waar de verkoper mee akkoord kan gaan, is de opschortende voorwaarde. Die kan zowel bij een schriftelijk bod als bij het compromis mee opgenomen worden. Vaak houdt die in dat de verkoop pas tot stand komt als de koper een krediet of lening van de bank krijgt. Die voorwaarde houdt ook best voldoende details in zoals de termijn waarbinnen de financiering moet gebeuren, het bedrag en ook de manier waarop de verkoper hierover wordt ingelicht. Om zo’n voorwaarde juist te formuleren, is het een aanrader de notaris om hulp te vragen. Als je uiteindelijk bij geen enkele bank een lening vastkrijgt, wordt de verkoop teniet gedaan.

Mogelijkheid 2: Een optie nemen
Een oplossing voor twijfelaars is een optie te nemen. Zo’n verbintenis geeft mee dat niemand anders binnen een vastgelegde periode (een week of twee weken) het pand mag kopen. Om de eigenaar te overhalen die optie toe te staan, gebeurt dat het hiervoor een bedrag wordt neergelegd. In de praktijk komt een optie nemen zelden voor.

Bron: Zimmo.be
 • Artikel delen

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.