Vastgoed actualiteit

Moet ik extra registratierechten betalen als ik mijn woning weer snel verkoop?

Heeft u net een woning gekocht en daarop registratiebelasting betaald maar wilt u deze woning alweer terug verkopen? Wat gebeurt er dan met die registratiebelasting die u hierop betaalde?
Wie voor 1 juni 2018 een bescheiden woning (met een kadastraal inkomen van maximaal 745 euro) kocht in het Vlaams Gewest betaalde slechts 5 procent registratierechten. Om dat verlaagde tarief te genieten, moest u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moest u binnen drie jaar in het huis gaan wonen en er dan minstens drie jaar zonder onderbreking gedomicilieerd blijven.

Als u uw huis zowat een jaar na de aankoop al wilt verkopen, voldoet u niet langer aan de voorwaarden om het verlaagd tarief van 5 procent te genieten.

In principe bent u dan het volgende verschuldigd:

  • aanvullende registratierechten van 5 procent (of het verschil tussen het normale tarief van 10 procent en het genoten verlaagd tarief van 5 procent).
  • daarbovenop een belastingverhoging van 20 procent op de aanvullende rechten, wat neerkomt op 1 procentpunt extra.
Een navraag bij de notarisfederatie Fednot leert dat bij een wederverkoop binnen een termijn van twee jaar na aankoop, u 3/5de van de rechten kunt terugvragen.

In dat geval, komt het neer op:

  • aanvullende rechten van 5 procent
  • een teruggave van 3/5de op 10 procent (dus 6 procent)
  • en een belastingverhoging van 20 procent op de aanvullende rechten.
‘U betaalt dan bijkomend niets. Want als u alle formaliteiten tegelijkertijd in de verkoopakte opneemt, compenseren ze elkaar’.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.