Vastgoed actualiteit

Rente op woonkredieten fors gezakt: 'Piek ligt wellicht achter ons'

De rente op woonkredieten is de voorbije weken fors gedaald. Voor volgend jaar wordt een volatielere rentemarkt voorspeld. Maar de piek hebben we wellicht gehad, zeggen marktwatchers.
De rentebarometer van de kredietadviseur Immotheker-Finotheker piekte begin november. De gemiddelde rente voor een lening op 20 jaar met een vaste rentevoet waarbij minstens 20 procent van het aankoopbedrag zelf gefinancierd wordt, bedroeg toen 3,73 procent. Sindsdien is de rente fors gedaald, weet de krant Het Nieuwsblad. Vandaag betaal je voor diezelfde lening nog maar 3,29 procent.

Daarmee staat de hypotheekrente ongeveer terug op het niveau van begin dit jaar, maar wel nog altijd een pak hoger dan twee à drie jaar geleden, toen de gemiddelde hypotheekrente bij Immotheker-Finotheker rond 1,3 à 1,4 procent lag.

Dat de hypotheekrente (voor leningen met een vaste rentevoet) bij de banken fors gedaald is, is mee ingegeven door de sneller dan verwachte daling van de inflatie, waarna het uitkijken was naar wat de centrale bank met hun beleidsrente zouden doen. In de Verenigde Staten hintte de Amerikaanse centrale bank (Fed) twee weken geleden op drie renteverlagingen in 2024. De Europese Centrale Bank stelde nog geen renteverlagingen in het vooruitzicht.

'De verwachtingen dat de kortetermijnrente stevig zal onderuitgaan in de Verenigde Staten weerspiegelt zich ook in de 10 jaarrente', aldus Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis, dat in ons land marktleider is voor woonkredieten. Die rente daalde de voorbije weken fors. De Belgische langetermijnrente noteert op 2,54 procent, of zowat 100 basispunten lager dan twee maanden geleden.

Voortvarend
Volgens De Leus is de markt iets te voortvarend. 'We zien de inflatie de komende maanden toch weer wat hoger gaan, wat daarom niet wil zeggen dat de rente weer fors zal stijgen. Maar we mikken eind volgend jaar toch op een langetermijnrente van 2,8 procent.'

John Romain van Immotheker-Finotheker gaat volgend jaar uit van een volatielere rentemarkt. 'En dus ook van volatielere hypotheekrentes.' De piek hebben we wel gehad, klinkt het in koor. Al moeten we ook daar met twee woorden spreken, en is dat zonder rekening te houden met eventuele geopolitieke spanningen die de rente toch kunnen doen ontsporen.

Herfinancieren?
Een vraag die vaak opduikt als de hypotheekrente fors daalt: is dit een goed moment om uw lening te herfinancieren? 'Sinds de piek in november hebben we een daling van 50 à 60 basispunten gezien. Dat is voldoende om break-even te draaien bij een herfinanciering, maar niet genoeg om er iets aan te verdienen. Daarvoor heb je een verschil van 1 procentpunt nodig', zegt Romain. Wel kan het interessant zijn om vandaag voor een variabele rente te gaan.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.