Vastgoed actualiteit

Uw meest gestelde vragen over vastgoed in tijden van lockdown

Corona beroert ook vastgoedeigenaars en huurders. Wat als u moet verhuizen of uw huis wilt verkopen? Hoe zullen de prijzen evolueren? U stuurde ons veel vragen, we pikken er enkele uit.
1) De huurder van mijn appartement zegt zijn huur vroegtijdig op, waardoor de huurovereenkomst op 1 juli eindigt. Een nieuwe huurder zoeken, is nu niet mogelijk. Wat zijn mijn opties?

De overheid heeft inderdaad bepaald dat enkel lopende verhuurprocessen mogen doorgaan en dat geen nieuwe mogen worden opgestart. Bezichtigingen mogen niet worden georganiseerd, omdat niet- essentiële verplaatsingen te vermijden zijn. Bovendien weet u niet wie u over de vloer krijgt. Er zit met andere woorden niets anders op dan even geduld te oefenen.

U hebt nog een paar maanden de tijd om een nieuwe huurder te vinden. De lockdownmaatregelen lopen tot en met 19 april, met de mogelijkheid dat ze nog eens twee weken worden verlengd. Met wat we nu weten, kunt u in het slechtste geval begin mei actief op zoek gaan naar een nieuwe huurder. Het valt wel nog af te wachten op welke manier de maatregelen worden opgeheven. Dat zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar geleidelijk.

Zes grote vastgoedmakelaars hebben intussen aan de alarmbel getrokken bij de overheid. Ze vragen onder meer om na de paasvakantie activiteiten met twee tot drie mensen mogelijk te maken, zodat een makelaar bijvoorbeeld toch een koppel kan rondleiden in een woning die te huur of te koop staat. De Vlaamse overheid geeft inmiddels meer tijd om een energieprestatiecertificaat (EPC) te laten opmaken. Dat document is verplicht als u een woning te huur of te koop aanbiedt, maar u hebt dat nu pas nodig bij het ondertekenen van de huurovereenkomst of, in het geval van een verkoop, bij de ondertekening van de notariële akte.

2. Mijn huurder zou normaal eind maart mijn appartement verlaten, maar door de coronamaatregelen is zijn verhuizing met een maand uitgesteld. Hij vraagt of ik de huur voor de maand april niet van de huurwaarborg kan halen. Mag dat?

De huurwaarborg dient als garantie voor de verhuurder, zodat hij niet met lege handen achterblijft als de huurder zijn verplichtingen niet nakomt. ‘Die verplichtingen lopen de volledige huurtermijn, wat impliceert dat dit bedrag in de loop van een contract niet gebruikt kan worden om achterstal mee te regelen’, zegt Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform. ‘Dat betekent dat de huur moet worden betaald of, als dat niet mogelijk is en er toch een achterstal ontstaat, de niet-betaalde huur aangezuiverd moet worden zonder een beroep te doen op de huurwaarborg.’

Vlaamse minister van Financiën en Wonen Matthias Diependaele (N-VA) maakte vorige week richtlijnen bekend voor huurders en verhuurders, omdat de coronamaatregelen soms tot moeilijke situaties leiden. Een van de vragen waarop een antwoord kwam, was of een huurder die het moeilijk heeft, zijn huur nog moet betalen. Het betalen van de maandelijkse huurprijs is een van de essentiële verplichtingen van de huurder. U bent als verhuurder niet verplicht de opschorting van betaling van huurgeld te aanvaarden.

Maar gezien de erg uitzonderlijke omstandigheden raadt de Vlaamse regering verhuurders aan zich soepel en menselijk op te stellen. U zou kunnen overeenkomen dat slechts een deel van de huurprijs nu betaald wordt, en het saldo vanaf een latere datum. Zet die afspraken wel op papier.

3. We zouden vanaf 15 april een appartement betrekken, maar dat zal niet lukken. De waarborg is geregeld, maar wat met de huur als we er nog niet wonen?

Op zich kunt u wel nog verhuizen, met hooguit één extra persoon, extra hygiënische maatregelen en het respecteren van de sociale afstand. Maar de kans dat u een verhuisfirma vindt die werkt, is klein. ‘Als uw nieuwe woning niet vrijkomt, zult u niet moeten betalen voor de periode dat u er geen genot van hebt’, aldus Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform.

4. Ik heb een appartement gehuurd aan zee via een verhuuragentschap en een voorschot van 40 procent betaald. Als de coronamaatregelen verlengd worden, zal ik moeten thuisblijven. Wat met het voorschot?

U neemt het best contact op met het verhuuragentschap. Toeristische verhuurkantoren vallen niet onder de wet van 21 november 2017, zoals touroperatoren. Ze zijn dan ook niet verplicht om bij annulatie het huurgeld terug te betalen. De makelaarsfederatie CIB adviseert haar leden evenwel zich redelijk op te stellen. ‘Ten gevolge van de situatie van overmacht dienen beide partijen de gevolgen hiervan op evenwichtige wijze te dragen. In die zin kan het aanbieden van een voucher als een redelijke oplossing worden aanzien’, aldus de studiedienst van het CIB. De kans is dus groot dat u een voucher krijgt om uw trip op een later moment te doen, eens de coronamaatregelen zijn opgeheven.

5. Zal de coronacrisis de vastgoedprijzen onder druk zetten?

Dat is koffiedik kijken. Door de coronamaatregelen worden nog amper woningen verkocht omdat plaatsbezoeken niet mogen. Veel hangt af van wat vastgoedinvesteerders op korte termijn zullen doen. Als ze blijven kopen - met zo’n 200 miljard euro op de spaarboekjes hebben ze veel munitie - kan dat een belangrijke ondersteuning van de markt zijn. Bij de financiële crisis van 2008-2009 is het aantal vastgoedtransacties maar één kwartaal gedaald en was er nauwelijks een terugval van de prijzen. ‘Het is niet uitgesloten dat de impact van de coronacrisis groter is, niet alleen voor het aantal transacties, maar ook voor de prijzen’, meent notaris Bart Van Opstal.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.