Vastgoed actualiteit

Vlaming stelt aankoop woning niet langer uit

Na scherpe dalingen in februari en maart zijn er vorige maand weer meer woningen verkocht in Vlaanderen. 'Daarmee is de korte aarzeling op de vastgoedmarkt naar aanleiding van de hervorming van de registratierechten wellicht achter de rug', zegt notaris Ba
In de maand april steeg het aantal vastgoedtransacties in Vlaanderen met 0,9 procent tegenover het jaar voordien, zo blijkt uit cijfers van de notarissen. 'Het contrast met de maanden februari en maart is zeer groot, waardoor we toch denken dat het om een trendbreuk gaat', aldus Van Opstal.

In februari noteerde de federatie van notarissen een daling van 8,2 procent, in maart was er een terugval met 7,6 procent tegenover een jaar geleden.

Dat kandidaat-kopers op de rem gingen staan, was het gevolg van hervorming van de registratierechten. Eind vorig jaar kondigde de Vlaamse regering aan om het algemene tarief voor de aankoop van een gezinswoning te laten dalen van 10 naar 7 procent van de aankoopprijs. De bestaande regeling voor het klein beschrijf (5%) wordt afgeschaft, waardoor een deel van de woningen met een laag kadastraal inkomen zwaarder belast wordt.

Voor bescheiden gezinswoningen is er wel nog een korting. Die is evenwel niet langer gekoppeld aan het kadastraal inkomen, maar aan de waarde van de woning. Een woning krijgt het etiket bescheiden opgekleefd als de aankoopprijs niet hoger dan 200.000 euro is. In een aantal Vlaamse kernsteden en gemeenten in de Vlaamse rand is een woning bescheiden zolang de aankoopprijs maximaal 220.000 euro bedraagt. Bij een bescheiden woning zijn op de eerste schijf van 80.000 euro geen registratierechten verschuldigd.

Gerust hart

Bij de aankondiging van de hervorming was evenwel niet duidelijk wanneer de nieuwe regeling nu in werking zou treden. In de loop van de maand maart liet Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) verstaan dat de nieuwe tarieven vanaf juni ingaan.

'Wie nu koopt, valt nog onder het oude stelsel. Er zullen nog altijd mensen wachten tot juni om te kopen, maar er is ook een groep mensen die nu met een gerust hart een transactie kan doen', aldus Van Opstal. Hij verwijst daarbij naar woningen met een klein beschrijf, die meer dan 200.000 euro kosten. Kandidaat-kopers betalen op dergelijke woningen vanaf juni 7 procent koopbelasting, terwijl dat nu nog 5 procent is.

'We hebben natuurlijk geen glazen bol en blijven voorzichtig, maar dat kandidaat-kopers weten waar ze aan toe zijn, maakt dat het vertrouwen terug is, en april weer een normale maand was', adus Van Opstal. De notaris verwacht de komende maanden dan ook een inhaalbeweging op de vastgoedmarkt.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.