Wat is een EPC certificaat?

WAT IS EEN EPC CERTIFICAAT?

Het EPC – certificaat is eigenlijk niet meer of minder dan “de score” van de woning op het vak “energie”. De “leraar” die de test afneemt, noemen we een Energiedeskundige Type A en die contacteer en betaal je als verkoper of verhuurder zelf. De score van de test is bedoeld voor de kandidaat kopers of huurders. Zelfs al is je woning flagrant gebuisd op energie, boetes kan je hier niet voor krijgen. Potentiële kopers kunnen uiteraard wel afgeschrikt worden door een slechtere EPC - score.

WANNEER HEB JE EEN EPC–CERTIFICAAT NODIG?

Je hebt een EPC – attest nodig voor elke woning, dus van studentenkot tot villa met zwembad, die op de huur of koop markt komt. Enkel woningen met een geldige bouwergunning van na 1 januari 2006 vallen enigszins buiten deze regeling want hiervoor werd bij de bouw al een EPB - attest opgemaakt door de verslaggever. Het EBP – attest vervangt hier dus het EPC – certificaat. Je kan de uitzonderingen hier bekijken.

De verhuur of verkoop van studentenkoten valt onder een aparte regeling. Hiervoor kan je meestal 1 attest voor het hele gebouw gebruiken. Je hoeft enkel een apart attest te voorzien wanneer de studenten woning autonoom kan bestaan en dus over een keuken en een badkamer beschikt.

HOELANG IS EEN ENERGIECERTIFICAAT GELDIG?

Het EnergieCertificaat is 10 jaar geldig.

  • Wanneer de woning opnieuw verhuurd of verkocht wordt en het EPC is nog geldig dan moet u geen nieuw EPC attest laten opmaken.
  • Wanneer u in de woning intussen maatregelen heeft doorgevoerd waardoor ze energiezuiniger is geworden, dan kan u er baat bij hebben om een nieuw certificaat te laten opmaken. Het nieuwe certificaat zal dan een betere score geven.
  • Wanneer u de aanpassing van het attest door dezelfde energiedeskundige laat doen, dan kan deze met een minimum aan inspanningen het nieuwe certificaat opmaken aangezien de basisgegevens nog in zijn software pakket opgeslagen zijn. Bij gevolg zou ook de prijs voor het aangepaste certificaat lager moeten zijn dan voor een volledig nieuw certificaat.

WIE BETAALT HET EPC ?

Het is steeds de eigenaar/verkoper/verhuurder die het Energie Prestatie Certificaat dient te betalen.

HOEVEEL KOST EEN EPC?

Prijzen variëren van 100€ tot 300€ afhankelijk van het type woning en andere randvoorwaarden.

HOE VERLOOPT INSPECTIE VAN DE ENERGIEDESKUNDIGE?

De EPC – inspecteur komt langs om de woning grondig te bekijken. De ramen, het dak, de vloeren, de installaties,… alles wordt geïnspecteerd. De inspecteur volgt hierbij een bepaald inspectieprotocol zodat alle keuringen volgens dezelfde manier verlopen. 

WAT KRIJG JE NA DE INSPECTIE?

Na de inspectie geeft de inspecteur jouw woning een EPC–attest. Het is een document met daarop:
  • De administratieve gegevens van de woning
  • De energiescore op een kleurenbalk
  • De gegevens van de inspecteur en de handtekening
  • Cijfers die de deskundige gebruikt heeft voor de berekening van de score
  • Adviezen van de inspecteur om de woning energiezuiniger te maken

WAT WIL DE EPC-SCORE NU PRECIES ZEGGEN?

De EPC - score geeft aan de potentiële koper of huurder een idee van de energiekosten die bij de woning horen. Het geeft ook meteen een beeld van de investeringen die kunnen gedaan worden om de energiekost te verlagen.

De score is het energieverbruik van de woning in kWh/m², het geeft het primaire energieverbruik weer per m² vloeroppervlak. Dit cijfer wordt op een schaal geplaatst die gaat van groen (energiezuinig) over geel, naar oranje en rood (niet zuinig).

HOE MOET JE DE SCORE INTERPRETEREN?

Je moet bij het interpreteren van de score rekening houden met de leeftijd van de woning, het aantal buitenmuren, enz. Zo zal een eengezinswoning van 1960 een gemiddelde score hebben van 564 terwijl een woning van 2006 gemiddeld een score van 190 zal halen.