Vastgoed actualiteit

Akte ondertekenen kan voortaan vanuit uw luie zetel

Dankzij een digitale volmacht hoeft u zich niet meer te verplaatsen naar uw notaris om een akte te ondertekenen. De wet die dat regelt, is maandag in het Staatsblad verschenen.
Met een digitale volmacht geeft u een notariële medewerker de toelating de akte in uw plaats te ondertekenen, wanneer u bijvoorbeeld een huis koopt. Zeker in coronatijden is dat handig, omdat we minstens op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven en dat op kantoor niet altijd praktisch te organiseren valt. 

Tot 20 april mochten notarissen, als gevolg van de lockdown, enkel dringende aktes verlijden. Intussen mogen ook niet-dringende dossiers weer afgehandeld worden, mits het in acht nemen van enkele veiligheidsmaatregelen. De digitale volmacht kan daarbij helpen. In principe kunnen aktes vanaf dinsdag via die weg ondertekend worden, maar het is bij de notarissen nog alle hens aan dek om een en ander op punt te stellen. U kunt bijvoorbeeld wel al een afspraak vastleggen met uw notaris.

Via app of kaartlezer

Hoe gaat zo'n digitale volmacht in zijn werk? Sinds enkele maanden beschikken de notarissen al over een beveiligd videoconferentiesysteem. Daardoor moet u niet meer naar de notaris van de tegenpartij voor bijvoorbeeld de verkoop van een woning, maar kan ieder bij zijn eigen notaris de akte ondertekenen. Dat is handig als beide partijen ver van elkaar wonen. Het principe van dat beveiligd netwerk wordt nu opengesteld voor het grote publiek.Via een videocall hebt u contact met uw notaris, en eventueel ook met de tegenpartij en diens notaris. Als uw handtekening vereist is, geeft u een digitale volmacht aan een vertrouwenspersoon of een notariële medewerker. De identificatie kan op twee manieren gebeuren: met de identiteitsapp Itsme of met een kaartlezer met uw e-ID en de juiste pincode. Met zo’n volmacht krijgt de notariële medewerker de toelating de akte in uw plaats te ondertekenen.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.