Vastgoed actualiteit

EPC verplicht voor niet-residentiële gebouwen

Kleine niet-residentiële gebouwen (niet-woningen) die verkocht of verhuurd worden, moeten sinds 2020 een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben.
Vanaf 1 januari 2020 is een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij de verkoop en verhuur van kleine niet-residentiële gebouwen.

Met het EPC zijn eigenaars, kopers en huurders geïnformeerd over de energetische prestaties van hun pand. Op het EPC staan ook concrete aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken. Zo streven we naar een energie-efficiënt gebouwenpark tegen 2050.

Wanneer is het EPC voor kleine niet-residentiële eenheden verplicht?

  • In het gebouw wordt niet gewoond, denk aan kantoren, handelsruimten en restaurants.
  • Het niet-residentiële gebouw of deel van het gebouw heeft een oppervlakte van maximaal 500 m². Wanneer er meerdere niet-residentiële eenheden in het gebouw aanwezig zijn, mag de totale oppervlakte niet groter zijn dan 1.000 m².

Boete wanneer er geen EPC aanwezig is

De eigenaar van het gebouw krijgt een boete van €500 tot €5.000 wanneer er bij een controle blijkt dat er geen EPC beschikbaar is. De notaris dient op het moment van het verlijden van de akte namelijk aan het Vlaams Energieagentschap door te geven of er een EPC aanwezig is.

Bovendien moeten een aantal elementen uit het EPC vermeld worden in advertenties of bekendmakingen waarin het pand te koop of te huur wordt aangeboden. De verplichte vermelding van EPC-gegevens in advertenties geldt voor eigenaars, maar evenzeer voor makelaars, notarissen, ...
  • Artikel delen

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.