Vastgoed actualiteit

Altijd al gedroomd van een tweede verblijf of woonst in Spanje?

Voor het eerst sinds 2006 koopt de Belg minder vastgoed in Spanje. Waarop moet u letten als u een Spaans buitenverblijf koopt?

Waarop moet u letten als u in Spanje of buitenland vastgoed koopt?

Het is belangrijk om te weten dat er grote verschillen zijn omtrent de vastgoed in België en in het buitenland. Zo speelt de notaris een belangrijke rol bij de aankoop van vastgoed. In Spanje spreken we over een Spaanse confrater. Deze heeft een veel beperktere taak: hij kijkt alleen de identiteit van de partijen en het eigendomsrecht na en is niet verantwoordelijk voor de opzoekingen.

In België is een makelaar een erkend beroep, dit is in vele landen niet het geval. Vorig jaar waren er ruim 175.000 bedrijven in Spanje actief in de makelaardij. Ter vergelijking: in ons land zijn er 10.500 makelaars.

Nieuwbouw

Ook moet je opletten omtrent nieuwbouw in Spanje. Een woning wordt als nieuw beschouwd zolang je van de eerste eigenaar koopt. Het is dus mogelijk als je van een een ontwikkelaar in moeilijkheden een appartement kocht in 2012 deze al in 2008 werd opgeleverd. En toch wordt dat aangezien als een nieuwbouw en is er BTW (vandaag 10 procent) op verschuldigd.

Op sommige plaatsen mag je de eerste jaren na de aankoop ook niet verhuren. Verkopen binnen vijf jaar betekent verkopen met verlies. 

Lege woningen

Sareb, de bad bank werd opgericht om al die woningen over te nemen met een korting van 40 procent van banken die door de slechte kredieten in problemen kwamen. Toch blijven er nog steeds zo'n 500.000 woningen in hun bezit. Dit komt doordat de meeste buitenlanders moderne, witte woningen wensen met grote ramen en terrassen. De meeste woningen in Spanje zijn oker- of roestkleurige gebouwen met kleine en overdekte terrassen. Niet interessant voor een tweede verblijf

Regio's 

Niet alle regio’s in Spanje trekken buitenlanders aan. Ze hebben het grootste aandeel in de aankopen op de Balearen, de Canarische eilanden, Valencia, Murcia, Andalusië en Catalonië. Buitenlanders hebben vaak een andere voorkeur voor woningen dan Spanjaarden. Pas zeker op voor de regio van Marbella. Die regio ondervindt nog steeds de negatieve impact van tien jaar zware corruptie bij het afleveren van bouwvergunningen.


Ontdek ons aanbod in het buitenland via onderstaande link: 

https://www.sorenco.be/buitenland/

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.