Vastgoed actualiteit

Belg betaalt te veel voor herziening woonkrediet

Ondanks de historisch lage rentestanden is het voor de meeste mensen niet meer interessant hun woonkrediet te herfinancieren. De extra aktekosten die aan zo’n herziening verbonden zijn, zijn veel te hoog.
Volgens de consumentenorganisatie Test Aankoop vallen de aktekosten in België gemiddeld 13 keer hoger uit dan in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Spanje, Portugal, Duitsland, Nederland en Frankrijk. Dat zegt ze in een open brief in De Tijd.
Aktekosten zijn alle kosten die te maken hebben met het opstellen van de hypotheekakte. Het gaat onder meer om de registratierechten, de erelonen en de hypotheekkosten.
Volgens een simulatie die we met de berekeningsmodule van Notaris.be deden, kost het tussen 941 en 1.062 euro om een hypotheek van 200.000 euro te schrappen. Als al 30.000 euro werd terugbetaald, bedragen de kosten voor een nieuwe hypotheek voor 170.000 euro tussen 4.687 en 5.050 euro.

In totaal kost het tussen 5.628 en 6.112 euro om een nieuw woonkrediet aan te gaan. De grootste hap van de aktekosten gaat naar de fiscus. Als iemand een nieuw hypothecair krediet afsluit, gaat zowat de helft van de kosten naar registratiebelastingen en btw.

‘Door de hoge aktekosten blijft de kredietnemer de gevangene van zijn financiële instelling en wordt de concurrentie in de banksector gefnuikt’, zegt Test Aankoop. De organisatie eist daarom een parlementair debat en komt zelf met enkele voorstellen.

Ze stelt voor om de notariskosten te plafonneren, goedkopere manieren voor een hypothecaire inschrijving uit te werken, de aktekosten voor een herfinanciering te beperken of zelfs de hypotheek overdraagbaar te maken. Het doel is de kosten terug te brengen tot het gemiddelde niveau van de andere landen. Dat moet een besparing van 3.700 euro opleveren bij de herfinanciering van een woonkrediet.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.