Vastgoed actualiteit

Ook verkoper van vastgoed moet stukje ereloon van notaris betalen

Bij de verkoop van vastgoed worden de meeste kosten gedragen door de koper. Als het van een team experten afhangt, zal ook de verkoper zijn steentje moeten bijdragen en 25 procent van het ereloon van de notaris voor zijn rekening nemen.
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelde eind vorig jaar twee experts aan om het beroep van notaris te moderniseren. Pierre Nicaise (ere-voorzitter van de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen) en Thierry Van Sinay (ere-voorzitter van de Nationale Kamer van Notarissen) hebben hun rapport met 36 voorstellen inmiddels overgemaakt aan de minister.

Een van de voorstellen van het expertenduo gaat over de aankoopkosten voor een woning. Stel dat u een woning (in Vlaanderen) van 250.000 euro koopt. Sinds 1 juni betaalt u dan iets meer dan 22.000 euro aan aankoopkosten. Concreet gaat het om: 17.500 euro registratiebelasting (op voorwaarde dat het om de enige eigen gezinswoning gaat), 2.448 euro ereloon voor het notariskantoor, 1.100 euro aan voorschotten en administratieve kosten, 745 euro btw en 230 euro voor de overschrijving op het hypotheekkantoor.

De experts stellen voor dat het ereloon van de notaris ( in het voorbeeld 2.448 euro ) voortaan gedragen zouden worden door koper én verkoper. Ze plakken er ook een concreet percentage op: 75 procent van het bedrag zal door de koper betaald moeten worden, 25 procent ( of 612 euro) door de verkoper.

Schijven aanpassen

Daarnaast pleiten de experts er ook voor om de erelonen zelf aan te passen. Die worden nu berekend op basis van een bij wet vastgelegd model van schijven. Bedoeling zou zijn om het aantal schijven te beperken en de tarieven voor lagere schijven te verlagen en deze voor de hogere te verhogen. Op die manier zal voor een goedkopere woning een beetje minder ereloon betaald moeten worden, en voor een duurder huis wat meer.

De maatregelen moeten de toegang tot de vastgoedmarkt vergemakkelijken.

Het is nog niet zeker of de voorstellen effectief van kracht zullen worden. De notarissen gaan het rapport van de experts nu aandachtig bestuderen en bekijken hoe ze hun aanbevelingen al dan niet in concrete voorstellen kunnen gieten. Dat zou tegen eind september moeten gebeuren. Nadien moeten de voorstellen nog in wetgeving worden gegoten.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.