Vastgoed actualiteit

Buurten in Antwerpen

Antwerpen heeft veel verschillende wijken en buurten met belangrijke bezienswaardigheden en historische elementen. Hieronder meer uitleg over de verschillende buurten in en rondom Antwerpen waar Sorenco woningen en kantoren verkoopt of verhuurd.

Pulhof wijk

Dit is een modernistische en residentiële buurt uit de jaren 20 en is herkenbaar aan de mooie lanen en straten met bomen en de prachtige statige herenhuizen met voortuintjes. Deze wijk straalt de gloriedagen uit van België tijdens het interbellum. Ook bevat het een oorlogsmonument met Pegasus en een Griekse heldin. Op het kerkhof aan de Koninklijke laan liggen verscheidene monumentale grafstenen en familiekapellen in art deco stijl. Een aantal straatnamen in deze buurt verwijzen naar het Belgisch koningshuis zoals de Elisabethlaan, Prins Leopoldlaan, Prins Boudewijnlaan. Andere straten hebben hun naam te danken aan belangrijke dichters uit de jaren 20 zoals de Guido Gezellelaan en de Hilda Ramstraat. In deze wijk is ook één van de kantoren van Sorenco gelegen.

Pulhof
Oud-Berchem

Dit is het deel van Berchem dat net nog binnen de ring ligt, naast de wijk Zurenborg. De Cogels Osylei loopt ook nog een deel door deze buurt. Daarnaast beschikt deze residentiële buurt over prachtige woningen gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw. Oud-Berchem is te herkennen aan de elegante statige herenhuizen, prachtige belle-époquewoningen die vroeger van de officieren waren en de kleurrijke huisjes te vinden in pittoreske verborgen steegjes. Deze buurt heeft haar eigen park namelijk het Koning Albertpark. Oud-Berchem is zeer bereikbaar vanwege het treinstation van Berchem en de Ring van Antwerpen.

Oud-Berchem

Zurenborg

Aan de oostkant van Antwerpen bevindt zich de elegante Zurenborg wijk, nog gelegen binnen de ring van Antwerpen. Deze buurt staat bekend voor haar charmante art-nouveau gevels, elegante straten en pleinen met als pronkstuk de Cogels-Osylei. Vanwege de uitmuntend prachtige paleisachtige architectuur en de brede laan wordt dit gezien als de hoofdstraat van deze wijk. Het hart van deze wijk is de bruisende en groene Dageraadplaats waar tal van gezellige restaurantjes en terrasjes gelegen zijn. De wijk Zurenborg is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw, op de gronden van de baron Osy de Wichem en werd genoemd naar de hoeve Zurenborg die op de grens lag tussen Berchem en de wijk Haringrode.

Zurenborg

Haringrode en ‘t Groen Kwartier

De Haringrode wijk is een levendige en multiculturele buurt dat zijn naam heeft te danken aan de samenstelling van het woord 'hering', wat vrijplaats betekent, en '-rode', wat naar gerooide grond verwijst. Daarnaast zijn er nog verschillende herenhuizen uit de 19e en 20e eeuw in het noorden van de wijk aan de Belgiëlei zoals het Museum Ridder Smidt van Gelder, hier wordt een verzameling aan interieur- en luxenijverheid van 1650 tot 1900 tentoongesteld, maar ook het voormalige huis van Lieven Gevaert wat nu het militair hoofdkwartier van Antwerpen is geworden. In deze buurt is ook ’t Groen Kwartier gelegen. Dit is een autovrij woon- en werkgebied van 8 hectare gelegen in de wijk Haringrode. De naam verwijst naar het vroegere Militair Hospitaal van Antwerpen en de groene omgeving die er door de stad is aangelegd. Nu is het een hippe groene buurt met authentiek karakter waar 400 gezinnen gehuisvest kunnen worden! Daarnaast zijn er tal van trendy eet- en recreatiemogelijkheden.

Haringrode

Harmoniewijk

Deze woonwijk heeft zijn naam gekregen vanwege het Harmoniegebouw in het Harmoniepark en bestaat uit prachtige herenhuizen uit de 19e eeuw maar ook flatgebouwen, een ziekenhuis en het gerestaureerde provinciehuis. Het Harmoniepark wordt gezien als het centrum van deze wijk en telt 1,8 hectare aan groen. In dit park is ook de zaal “Harmonie” gelegen, dit was vroeger een ruimte waar concerten werden gegeven maar zal vanaf 2020 de nieuwe functie krijgen als districtshuis van Antwerpen. Ook bevindt er zich een prachtige art-decofontein ter ere van Peter Benoit ontworpen door de Antwerpse architect Henry van de Velde.

Harmonie

’t Zuid

De buurt Antwerpen Zuid kan gezien worden als het Manhattan van Antwerpen. Hier vind je prachtige herenhuizen, statige boulevards en mooie pleinen met heerlijke gevarieerde restaurants. Van sterrenrestaurants tot gezellige brasseries, er is voor ieder wat wils. Op een zonnige dag is het er heerlijk vertoeven op één van de vele terrasjes die het Zuid te bieden heeft. Ook is deze buurt zeer gewild bij kunstliefhebbers vanwege de bekende musea zoals het Fotomuseum, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten maar ook vanwege de kleine pittoreske kunstgalerijen die er te vinden zijn. Momenteel is deze wijk in volledige opmars met alle nieuwbouwprojecten die er in aanbouw zijn en de omtovering van de Vlaamse en Waalse Kaai tot het Central Park van Antwerpen. Momenteel worden deze kaaien nog gebruikt als gratis parkeerplaats en vroeger waren dit belangrijke havendokken voor de stad. Daarnaast heeft deze wijk ook een volledige nieuwaangelegde boulevard waar u zicht heeft op een prachtige zonsondergang.

Zuid

Historisch centrum

De naam leidt het al af, dit was het vroegere centrum van Antwerpen en ligt nu nog steeds op het centraalste punt van Antwerpen. Deze buurt straalt de geschiedenis van Antwerpen uit met de imposante Grote Markt, de eeuwenoude gevels, de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de typische bruine kroegen. Deze buurt is dan ook echt een toeristische trekpleister en biedt tal van heerlijke restaurants, gezellige barretjes en typische souvenirshops en andere pittoreske winkeltjes. In deze wijk kan je heerlijk struinen door de smalle, geplaveide straatjes en over de Grote Markt met z’n mooie gildehuizen, het indrukwekkende Renaissance stadshuis en het standbeeld van Brabo die een hand wegwerpt en daarmee meteen de stadsnaam bepaalt. Om daarna even te ontduiken van alle drukte aan de Schelde die een deel van deze buurt begrensd.

Historisch centrum

Universiteitsbuurt

Aan het verlengde van het Historisch centrum bevindt zich de Antwerpse universiteitsbuurt. Dit is de buurt waar de het studentenleven centraal staat. In deze buurt wonen dus voornamelijk studenten en zijn de meesten koten en universiteitsgebouwen gevestigd. Daarnaast zijn er tal van studentencafés en studentenrestaurants alsook gezellige koffiebars te vinden waar ze werken met studentikoze prijzen.

Universiteitsbuurt

Meir

De Meir is dé winkelstraat van Antwerpen, hier zijn er tal van verschillende soorten winkels te vinden. Daarnaast is deze lange autovrije straat de verbindingsweg tussen het Historisch Centrum en het centraal station van Antwerpen. Op deze winkelstraat staan verschillende indrukwekkende hoge herenhuizen met authentieke elementen en soms zelfs gouden versiersels. In de straten rondom de Meir staan ook prachtige verstopte parels van huizen en appartementsgebouwen.

Meir

Eilandje

Het Eilandje is het oudste havengebied van Antwerpen en ligt in het noorden van de stad. Momenteel heeft het nog steeds een haven in zijn midden en daardoor is het havengevoel alsnog zeer sterk aanwezig. Herkenbaar aan deze buurt zijn de loskade met monumentale pakhuizen, lantaarns, hangars en kasseienwegen. De belangrijkste attracties van deze wijk zijn het kolossale MAS (museum aan de stroom), het Red Star Line Museum en het gedeeltelijk omgetoverde Havenhuis. Vroeger kende deze buurt enkel kleinschalige herenhuizen en weinig hoogbouw maar sinds een aantal jaar is dit prachtig stukje Antwerpen volledig vernieuwd en gerenoveerd met prachtige moderne appartementsgebouwen en gerestaureerde authentieke herenhuizen. Qua eet- en uitgaansmogelijkheden is er op het Eilandje meer dan genoeg keuze.

Eilandje

Markgrave

Deze buurt is opgericht in de 19e eeuw en werd vooral bewoond door de rijkere burgers zoals handelaars, renteniers, magistraten en kunstenaars. Herkenbaar aan deze buurt is het klassieke burgerhuis met een souterrain of bel-etage. Daarnaast verschijnen er in deze residentiële en monumentale buurt prachtige chique gevels die het verleden en de prachtige cultuur van toen weerspiegelen. Ook is deze buurt dichtbij het centrum van Antwerpen alsook tussen het groen vanwege de twee parken. Markgrave is gemakkelijk bereikbaar vanwege de dichtbij zijnde ring van Antwerpen en de A12.

Markgrave

Nachtegalenpark

Nachtegalenpark is de verzamelnaam voor de parken Vogelzang, Den Brandt en het Middelheim en ligt ten zuiden van Antwerpen. Vroeger was deze grondeigendom van handelaren maar in 1910 heeft de stad de grond overgekocht. Het park is aangelegd in twee verschillende tuinstijlen, namelijk de Franse stijl voor het kasteel en achter het kasteel gaat het park over naar de Engelse stijl.
Het park Vogelzang telt 40 hectare en is aangelegd in volledig Engelse stijl. In dit prachtig groen omgeven park bevindt zich een vijver in de vorm van een walvis. Daarnaast zijn er ook vele wandelpaden, een speeltuin, een dierenpark, prachtige bomen, grasvelden en diverse horecagelegenheden aanwezig in dit park.
Het groene park ‘Den Brandt’ van 21 hectare straalt één en al romantiek uit, mede dankzij het sprookjesachtige kasteel en de Engelse cottage, ook wel ‘peperkoekenhuisje’ genoemd. Zijn naam is vermoedelijk afgeleid van de afgebrande plek, dit was een vroegere ontginningsmethode, waarbij stukken hei en bos werden afgebrand en dan omgetoverd werden tot landbouwgrond. Jaarlijks vindt er in dit park ook een jazzfestival plaats, genaamd ‘Jazz Middelheim’.
Het Middelheimpark ligt op een grondgebied van 30 hectare wat bestaat uit een prachtig park- en tentoonstellingsgebied. In het park zijn er verschillende indrukwekkende kunstwerken en beelden te vinden. Daarnaast worden er ook verscheidene tentoonstellingen georganiseerd in het park, daarom wordt dit volledige park eigenlijk gezien als een openluchtmuseum.

Nachtegalenpark

Tentoonstellingswijk

Dit is een wijk in het Antwerpse Kiel ten zuiden van het stadscentrum en wordt ook wel eens de Expowijk genoemd. Ooit was dit een boerenbuiten omdat deze wijk net buiten de stadsmuren van Antwerpen gelegen was. Maar in 1930 werd deze wijk gebruikt tijdens de wereldtentoonstelling, daar heeft het dan ook zijn naam aan te danken. De wijk bestond toen uit een spectaculaire triomfboog met aangrenzende art-decopaleizen, nationale paviljoenen werden gebouwd volgens art deco, neo-classicistisch, minimalistisch of in een soort koloniale Hollywoodstijl. De tentoonstelling werd De Witte Paleizenstad genoemd en was ontworpen door Hoofdarchitect Jos Smolderen. Na de wereldtentoonstelling werden de meesten paviljoenen ontmanteld en moest het omgevormd worden tot een moderne woonwijk. Het stratenplan is voor een groot deel nog wel hetzelfde als dat van tijdens de wereldtentoonstelling. Daarnaast ligt deze wijk in de buurt van de E34, wat zorgt voor een goede verbinding met andere steden maar je bent ook zo op ’t zuid van Antwerpen.

Tentoonstellingswijk

Elsdonk

Eeuwen geleden lieten adellijke families en rijke kooplieden prachtige kasteeldomeinen bouwen in de groene gemeenten rondom Antwerpen. Het kasteel Elsdonck, gelegen tussen Edegem en Wilrijk, is hier een voorbeeld van, maar veel van deze kasteeldomeinen waren erg duur in onderhoud waardoor men overwoog om dit domein te verkopen of een deel ervan. Kasteel Elsdonck werd in 1860 al doormidden gesneden door een militaire baan en een spoorweg, hierdoor werd beslist om dit domein te verkavelen. Het westelijk deel van het domein zou verkocht worden als villagronden en het oostelijke deel zou eert een model-tuinwijk worden met een buurt voor eengezinswoningen omgeven met veel groen en tuinen.

Elsonk

Stadspark

Dit prachtige park van 14 ha groot is zeer centraal gelegen net achter de Leien. Het heeft de vorm van een driehoek en is een restant van het vroegere Fort Herentals, een voorvesting van de zestiende-eeuwse stadsomwalling. Overdag komt dit park helemaal tot leven met skatende jongeren, joggers, acrobaten of zelfs muzikanten die hier komen oefenen. Daarnaast vinden er vaak evenementen plaats zoals de Dag van de Vlaamse Gemeenschap. In het park bevindt zich ook een langwerpig uitgestrekte vijver en een monument ter herdenking aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Stadspark
  • Artikel delen

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.