Vastgoed actualiteit

Huis kopen per e-mail wordt wettelijk

Voortaan zal ook een e-mail gelden als bewijs voor de aankoop van een huis. Dat blijkt uit een wetsontwerp van minister Alexander De Croo (Open VLD) dat de ministerraad morgen zal goedkeuren.
De wetswijziging maakt komaf met een lacune in het economische wetboek. Het Antwerpse hof van beroep oordeelde vorig jaar dat een e-mail tussen koper en verkoper geen enkele juridische waarde heeft, ook niet wanneer ze het daarin eens raken over de prijs. De rechtbank baseerde zich op een wet op de elektronische handel uit 2003, die een uitzondering maakt voor onroerende goederen.

Wetsontwerp

Dat botst echter met de praktijk. Want het is onder vastgoedmakelaars vandaag zeer gebruikelijk om via elektronische weg te onderhandelen over een verkoop, in afwachting van een compromis. Een wetsontwerp van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) - dat morgen wellicht wordt goedgekeurd door de ministerraad - neemt alle obstakels daarvoor nu weg, meldt Het Laatste Nieuws.

Ook speciale contracten - zoals vastgoed - zullen wel degelijk via elektronische weg kunnen worden gesloten. Een rechter zal dus niet meer kunnen oordelen dat een verkoop van vastgoed niet via e-mail tot stand kan komen en dus ook een e-mail niet meer kunnen weigeren als bewijs.

Notarissen tevreden

‘De wetgeving moet zich aanpassen aan het digitale tijdperk’, zegt De Croo. ‘Het is belangrijk dat mensen die een akkoord bereiken over de prijs onmiddellijk zekerheid hebben, ook als dat per e-mail gebeurt. Met deze wetsaanpassing nemen we elke onduidelijkheid weg.’

De notarissen zijn alleszins gewonnen voor het idee. ‘Dit is een hele stap vooruit’, zegt Bart van Opstal van de Federatie van Notarissen in ‘De ochtend’ op Radio 1. ‘Uiteraard zijn er nog steeds een aantal zaken die in orde moeten zijn, denk aan een bodemattest en de elektrische keuring bijvoorbeeld. Maar eens het volledige verkoopdossier in orde is, is een e-mail voldoende om de verkoop te sluiten. Efficiënt, want het is vandaag de dag heel moeilijk om mensen bij elkaar te krijgen.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.