Vastgoed actualiteit

Rush leidt tot achterstand in aanvraag premie voor zonnepanelen: tot 180 dagen wachten

De stopzetting van de Vlaamse premie tot 750 euro veroorzaakt een piek in het aantal aanmeldingen van zonnepanelen bij de bevoegde instantie Fluvius. Aanvragers mogen binnen 180 dagen een antwoord verwachten, klinkt het.
Tot eind dit jaar kunt u een Vlaamse premie voor de installatie van zonnepanelen genieten. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van uw zonnepanelen en kan oplopen tot 750 euro. De stopzetting ervan leidde de voorbije maanden tot een rush op zonnepanelen. Installateurs spreken van een stijging van het aantal installaties met bijna 40 procent.

De uitbetaling van de premie loopt via Fluvius. ‘Door het grote aantal meldingen van zonnepanelen en thuisbatterijen hebben we een achterstand in de verwerking’, staat op de site van de netbeheerder. Wie zijn installatie bij Fluvius aanmeldt, ontvangt een automatisch bericht dat hij binnen 180 dagen een antwoord mag verwachten. Daarin staat of uw dossier al dan niet volledig is. Pas als u een positief antwoord hebt ontvangen, kunt u de premie aanvragen.

‘We geven de uiterste termijn om geen verkeerde verwachtingen te scheppen. In de praktijk is de verwerking voor de meeste aanvragers veel korter. Veel dossiers worden al in een maand verwerkt’, zegt Björn Verdoodt, de woordvoerder van Fluvius. Op de site van Fluvius staat te lezen dat momenteel de meldingen uit de tweede helft van augustus aan de beurt zijn. ‘Het gaat om enkele tientallen dossiers die niet standaard zijn, zoals de uitbreiding van een bestaande installatie of een laattijdige aanmelding’, zegt Verdoodt. ‘Als de premie is aangevraagd, volgt de uitbetaling snel.’

Keuring
Zonnepanelen met keuringsdatum tot en met 31 december 2023 komen in aanmerking voor de Vlaamse premie. Die keuring is nodig voor u de panelen in gebruik kunt nemen. ‘De datum op het keuringsverslag is als het ware de geboortedatum van de zonnepanelen. Als de keuring uiterlijk op 31 december 2023 is gebeurd en u aan de voorwaarden voldoet, krijgt u de premie. Ook als de aanmelding in 2024 gebeurt’, zegt Verdoodt. Om de premie te krijgen moet u over een digitale meter beschikken. Die kan ook geplaatst worden na de aanmelding van de panelen.

Niet alleen de Vlaamse premie valt vanaf Nieuwjaar weg. Ook de tijdelijke federale btw-verlaging van 21 naar 6 procent voor groene investeringen loopt af. Het wegvallen van het btw-voordeel treft alleen recente woningen. Voor zonnepanelen die geplaatst worden op woningen ouder dan tien jaar geniet u wel nog altijd een verlaagd btw-tarief van 6 procent.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.