Vastgoed actualiteit

Verlaagde registratierechten voor sloop en heropbouw vanaf 2021

De Vlaamse regering verlaagt het tarief voor de heropbouw van een gezinswoning naar 5 procent. Ook wordt de bewoningsvoorwaarde gekoppeld aan het gunsttarief voor alle gezinswoningen versoepeld.
Wie vastgoed aankoopt moet registratiebelasting betalen. Voor wie een huis of appartement koopt om er zelf te wonen en geen ander vastgoed bezit, bedraagt het tarief sinds Nieuwjaar 6 procent. Er is een verlaagd tarief van 5 procent als de koper de woning ingrijpend energetisch renoveert, maar een sloop en wederopbouw wordt op dit moment niet gezien als zo’n ingrijpende energetische renovatie.

Meer tijd

Het tarief van de registratiebelasting voor de aankoop van een gezinswoning bedraagt 5 of 6 procent. Een van de voorwaarden voor het gunsttarief is dat de koper binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte op het adres van de gekochte woning moet gedomicilieerd zijn.

Als die inschrijving niet of te laat gebeurt, verliest de koper het voordeel van het verlaagd tarief. U moet dan aanvullende rechten betalen: het gaat om het verschil tussen wat u al betaalde aan registratiebelasting en het standaardtarief van 10 procent. Daar komt een belastingverhoging van 20 procent op de aanvullende rechten bij.

Monument

Bij de aankoop van een enige eigen woning die beschermd is als monument geldt een tarief van 1 procent, op voorwaarde dat voldoende wordt geïnvesteerd en gerenoveerd in het pand. Om die werken uit te voeren heeft de koper vijf jaar, maar hij was tot nog toe verplicht om er zich binnen de twee jaar te domiciliëren. Dat ontwerp van decreet geeft de koper vijf jaar om er zich te domiciliëren, evenveel tijd dus als voor het uitvoeren van de werken.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.