Vastgoed actualiteit

Wijziging registratierechten

Vanaf 2022 geldt de nieuwe wijziging van de registratierechten. Maar wat houdt deze hervorming nu juist in?
Goed nieuws voor de kopers die op zoek zijn naar hun eerste, eigen woning. Zij zullen niet meer 6%, maar 3% registratierechten betalen. Wanneer er zo’n eerste, eigen woning wordt aangekocht om ingrijpend, energetisch te renoveren of voor slopen en heropbouw, zal er nog maar 1% registratierecht betaald moeten worden, wat vandaag de dag nog 5% bedraagt. Voor mensen die een tweede, derde, vierde… eigendom willen aankopen wordt het dan weer duurder. In plaats van 10%, wordt er 12% geheven op de aankoopprijs.
In bepaalde gevallen kan er een deel van de registratierechten op de vorige aankoop afgetrokken worden bij de nieuwe aankoop, dit wordt “meeneembaarheid” genoemd. Het systeem van meeneembaarheid zal geleidelijk aan worden afgeschaft. Voor de afschaffing (2024) heeft de koper de keuze:
- oude tarief van 6% en gebruik maken van meeneembaarheid
- nieuwe tarief van 3% en geen gebruik maken van meeneembaarheid.

De rechtenvermindering voor een enige, eigen “bescheiden” woning zal ook veranderen. Dit zal van 5.600 euro verlaagd worden naar 2.800 euro.

Deze hervorming heeft als doel de jonge kopers aan te sporen en tegelijkertijd de oververhitting op de woningmarkt tegen te gaan.
Deze wijziging geldt voor authentieke aankoopaktes die verleden worden vanaf 1 januari 2022.
  • Artikel delen
Bron: Sorenco

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.