Vastgoed actualiteit

Algemene vergaderingen voor appartementen verboden

Door de coronamaatregelen is het niet meer toegestaan om nog een fysieke algemene vergadering over de gemene delen in appartementsgebouwen te houden.
België telt meer dan 220.000 appartementsgebouwen, met daarin ongeveer anderhalf miljoen appartementen. In ieder appartementsgebouw moet elk jaar een algemene vergadering plaatsvinden, binnen een 15-daagse periode die bepaald is in de statuten. De eigenaars komen dan samen om beslissingen te nemen over de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals over renovatiewerken en het onderhoud van de lift en de trappenhal.

Als gevolg van het Ministerieel Besluit met de nieuwe coronamaatregelen van afgelopen woensdag zijn professionele bijeenkomsten niet meer toegestaan. ‘Voor de syndici betekent dit concreet dat de organisatie van algemene vergaderingen onmogelijk is geworden’, zegt Kristophe Thijs, woordvoerder van CIB Vlaanderen. ‘Het is nu een drukke periode voor algemene vergaderingen. Het gaat vaak om algemene vergaderingen die door de eerste lockdown werden uitgesteld.’ Ze moeten voor eind november ingehaald worden.

Soepelere regels

Vorige week werkte het kabinet van de minister van Justitie al een wetsontwerp uit dat syndici en mede-eigenaars van appartementsgebouwen moet toelaten om in coronatijden op een veilige, gezonde en verantwoorde manier te vergaderen. Daarbij gaat de voorkeur naar digitale algemene vergaderingen, waarvoor een wettelijke omkadering komt.

Er werd ook bepaald dat algemene vergaderingen vanaf 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021 een jaar uitgesteld kunnen worden, dus naar de eerstvolgende 15-daagse periode. De vergadering moet wel doorgaan als een of meerdere mede-eigenaars die samen ten minste een vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten dat vragen.

Ten slotte kan een algemene vergadering ook schriftelijk gebeuren, maar voor beslissingen is unanimiteit vereist. Tot en met 31 maart 2021 zal men schriftelijk een beslissing kunnen nemen met een meerderheid van ten minste vier vijfden van de mede-eigenaars.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.