Vastgoed actualiteit

Belgen kopen meer vastgoed

In het eerste kwartaal van dit jaar is er overwegend veel vastgoed verkocht, er zijn namelijk nog nooit zoveel vastgoedtransacties geweest als in het eerste kwartaal van dit jaar. Desalniettemin zijn de prijzen voor appartementen nog nooit zo hoog geweest.
In het eerste kwartaal van dit jaar is er overwegend veel vastgoed verkocht, er zijn namelijk nog nooit zoveel vastgoedtransacties geweest als in het eerste kwartaal van dit jaar. Desalniettemin zijn de prijzen voor appartementen nog nooit zo hoog geweest.

Het aantal transacties dit jaar in vergelijking met dat van het vierde kwartaal van vorig jaar (2018) is gestegen met 5,5%, dit blijkt uit cijfers van de notarisfederatie. Daarnaast werd er in het eerste kwartaal van vorig jaar 8% minder verkocht dan nu.

De vraag naar vastgoed begon al toe te nemen vanaf november 2018, maar toch is deze stijging wel heel groot, zeker aangezien we al op recordvolumes zaten. Desalniettemin is de situatie hiervoor zeer gunstig, er is genoeg koopkracht en tewerkstelling. De rentevoeten zitten op een historische dieptepunt en het aantal hypothecaire kredieten voor de aankoop van een woning zijn fors gestegen.

Dit recordvolume is zowel in Brussel, Wallonië als Vlaanderen aanwezig. De provincie Antwerpen kent de grootste stijging aan vastgoedtransacties, namelijk zo’n 10,7%. Daarnaast wordt er het meest aan huizen gekocht (40%), daarna gronden (30%) en op de derde plaats komen de appartementen (15%), ondanks dat men steeds vaker een appartement koopt. Het overige procent aan vastgoedtransacties gaat over de aankoop van kantoren, winkels, industriegebouwen en garages.

Statistieken woonhuizen

De prijzen voor een woonhuis bleven stabiel, zo werd in België in het eerste kwartaal gemiddeld 253.904 euro betaald. Dit is maar 1% meer dan het jaargemiddelde van het jaar 2018.
Wel ligt de gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen boven het nationaal gemiddelde, vooral in de Provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Statistieken appartementen

Voor een appartement in België betaalde men gemiddeld 221.656 euro in het eerste kwartaal van 2019, dat is 0,8% meer dan het jaargemiddelde van 2018. Nooit eerder lag de gemiddelde prijs in een kwartaal hoger dan zoals nu in het eerste kwartaal van 2019.

West-Vlaanderen had de grootste prijsstijging van appartementen, dit vanwege de groeiende economie aan de kust. In de provincie Antwerpen was er een lichte daling van de prijs voor appartementen, namelijk -1%.

In Wallonië zaten de prijzen voor appartementen ook op recordniveau, wat in Brussel niet het geval was.

In tegenstelling tot andere landen heeft men in België dus geen last van een oververhitte vastgoedmarkt.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.