Vastgoed actualiteit

Beroep van vastgoedmakelaar wordt steeds populairder

Zoals reeds vermeld in het artikel ´Belgen kopen meer vastgoed´ kent België sinds het begin van 2019 een recordaantal vastgoedtransacties. Dit betekent ook dat er meer vastgoedmakelaars nodig zijn, meer bepaald zijn er 3.000 extra jobs als vastgoed.
Het beroep van vastgoedmakelaar is populairder dan ooit, het aantal is in de voorbije vier jaar na jarenlange stabilisatie enorm gestegen. Het jaar 2018 kende maar liefst 10.431 makelaars die erkend zijn door het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV).

Een medeoorzaak van deze stijging zou ook te maken kunnen hebben met het televisieprogramma ‘Huizenjagers’. Dit omdat het programma bijdraagt tot het oppoetsen van het slechte imago waarmee de makelaar bestempeld werd. Maar de grootste oorzaak is natuurlijk de stijgende vraag naar woningen.

In België worden er jaarlijks zo’n 110.000 tot 130.000 woningen verkocht. De stijging van dit aantal heeft te maken met het groeiend aantal gezinnen, meer koopkracht, de lage rentes en het product vastgoed dat goed in de markt ligt. Van het aantal vastgoedtransacties gebeurt zo’n 50 tot 60% van de verkoop via vastgoedmakelaars. Dit aandeel is momenteel ook aan het stijgen. Maar de commissievergoeding die makelaars aanrekenen vrij stabiel gebleven, namelijk tussen de 2,5 à 3%.

Naar schatting werken er zo’n 20.000 mensen in vastgoedkantoren, maar hiervan kan er enkel verkocht worden door de erkende makelaars. Dit zijn per definitie zelfstandigen. Het andere deel werkend in vastgoedkantoren zijn de administratieve medewerkers in loondienst. Het aantal administratieve medewerkers steeg sinds 2014 met een aantal van 1.760 tot 9.677. Dit is een zeer opmerkelijk hoge stijging.

Het is moeilijk om een exact cijfer te plakken op het aantal makelaarskantoren, aangezien een deel van de makelaars ook werken vanuit hun woonkamer of makelaars die werken voor grote ontwikkelaars met een eigen verkooporganisatie. Maar er wordt geschat op zo’n 4.800 à 5.000 kantoren en bijkantoren die momenteel actief zijn. Dat aantal is vrij stabiel maar kent een grote in- en uitstroom aan kantoren. Er komen en gaan namelijk jaarlijks zo’n 400 à 500 kantoren per jaar.

De markt is dus erg verdeeld, daarom is het moeilijk om hier een algemeen beeld over te schetsen. In Vlaanderen heeft bijvoorbeeld driekwart van de kantoren maximaal twee erkende makelaars, terwijl de helft maar over één erkende makelaar beschikt.

Doorheen de jaren is het wel moelijker geworden om erkend makelaar te worden. Vroeger was dat allemaal veel gemakkelijker, toen werd je al erkend na een stageperiode bij een bureau, kon je gemakkelijker een kantoortje huren en het makelaarskantoor kon van startgaan. Nu is het behalen van je BIV-nummer veel complexer, het oprichten van een kantoor duurder en dan zijn er ook nog eens de extra kosten aan digitalisering.

Daarnaast dreigt er een groot gevaar voor bedrijven met veel personeel in mindere tijden. Een eenvoudig kantoor met één erkende makelaar en één assistent heeft per jaar al nood aan minstens 200.000 euro inkomsten aan commissies. Dit betekent 7 miljoen euro aan vastgoedtransacties, of de verkoop van 35à50 woningen per jaar.
Slechts een tiental ketens heeft nog minstens tien vestigingen en er wordt verwacht dat dit aantal nog kleiner wordt. Grote franchisekantoren zijn de voorbije jaren ook niet meer in aantal vestigingen gegroeid. Er komen dus steeds meer kleinschalige vastgoedkantoren.

Het aantal jongeren dat vastgoedmakelaar wil worden blijft ook stijgen. Het jaar 2017 telde zo’n 2.094 stagiairs waarvan 468 hun BIV-nummer behaald hebben. In het jaar 2018 is dit aantal nog eens gegroeid.

Bent u zelf op zoek naar een job binnen de vastgoedsector? Bekijk dan onze openstaande vacatures: https://www.sorenco.be/vacatures/

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.