Vastgoed actualiteit

Is het nuttig om de termijn van het woonkrediet te verlengen in verband met de afschaffing van de woonbonus?

Stel u heeft een 12-jarige hypothecaire lening met 1,42% intrest is het dan slim om deze te herfinancieren naar 20 jaar om zo langer gebruik te kunnen maken van de woonbonus?
De afschaffing van de woonbonus is momenteel een hot topic en houdt in dat wie leent voor een gezinswoning vanaf 2020 niet meer kan genieten van het fiscaal voordeel: de woonbonus. Echter blijft dit fiscaal voordeel wel van toepassing bij personen die al een lening hebben lopen. Dit geldt ook indien men dit lopende krediet wil herfinancieren. Daarbij maakt het ook niet uit of de lener overstapt naar een andere bank.

Aangezien de woonbonus van toepassing is gedurende de hele looptijd van de lening, zorgt een verlenging ervoor dat men langer van de woonbonus kan genieten. Daarom is het nuttig om de looptijd van het krediet te verlengen om zo langer van dit fiscaal voordeel te kunnen genieten. Een keerzijde van deze oplossing is dat niet het niet gemakkelijk is om een bank te vinden die akkoord gaat met een verlenging van 12 naar 20 jaar. Een verlening aanvragen tot 15 jaar is realistischer.

Het fiscale voordeel van de woonbonus bedraagt 40% van 1.520 euro (2.280 gedurende de eerste 10 jaar), ofwel 608 euro per jaar (912 euro gedurende de eerste 10 jaar). De looptijd met 3 jaar tot 15 jaar verlengen levert dus 3 x 608 euro ofwel 1.824 euro extra fiscaal voordeel op. 8 jaar extra zou 8 x 608 ofwel 4.864 euro fiscale winst opleveren.
Het herfinancieren kost wel extra geld aangezien u betaalt voor dossier- en aktekosten en indien u de looptijd verlengt, moet u in totaal ook meer intrest betalen.

Daarom zult u een afweging moeten maken van de winst van de jaren extra fiscaal voordeel en de kostprijs van de extra rente en de dossier- en aktekosten voor het herfinancieren.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.