Vastgoed actualiteit

Steeds meer Belgen lenen hun huis tegen een vaste rentevoet.

In het tweede kwartaal van dit jaar hebben banken opnieuw meer woonkredieten verstrekt. Hierbij koos de Belg wederom vaker voor een vaste rentevoet in de plaats van een variabel tarief.
De meerderheid van de personen die een hypothecaire lening afsluit kiest voor een vast tarief maar de afgelopen jaren prefereerden Belgen toch eerder een variabele rente. Dit is sinds begin dit jaar verandert en deze verandering is gebleven, blijkt uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin.

In het tweede trimester van 2019 koos bijna 7 op de 10 Belgen (69,13%) voor een hypothecaire lening met een vaste rente, in het kwartaal voordien was dit 66,15% en in het vierde kwartaal van 2018 bedroeg het aantal 62,88%. Indien er ook nog wordt gekeken naar de kredietformules die enkel de eerste 10 jaar vastliggen, dan stijgt het aantal kredietnemers met een vaste rentevoet naar 8 op de 10 (79,39%) Belgen.

Negatieve rente

Vanwege de extreem lage rentes, is het ook niet onlogisch dat Belgen steeds vaker kiezen voor een vast tarief. Uit de rentebarometer van Immotheker blijkt dat wie nu een lening afsluit met een looptijd van 20 jaar en minstens 20% van de aankoop zelf financiert, krijgt gemiddeld een vast tarief van 1,68%. Aan het begin van dit jaar was dit ongeveer 1,85%. Maar: banken volgen de daling van de marktrente minder sterk. De Belgische tienjaarsrente zakte sinds begin dit jaar van 0,80 procent tot onder nul en noteert nog steeds negatief.

Alles samen kenden de banken het afgelopen trimester ongeveer 70.000 nieuwe hypothecaire leningen toe voor een totaalbedrag van ongeveer 9,3 miljard euro. Dat is een recordbedrag voor het tweede kwartaal.

Gemiddeld kredietbedrag

De lage rente zorgt er dan ook voor dat we meer kunnen lenen dan vroeger. Het gemiddeld kredietbedrag voor de aankoop van een woning steeg in het twee trimester opnieuw tot bijna 161.000 euro. Op twee jaar tijd noteert Febelfin een toename van 7.702 euro.
Wie bouwt, leent gemiddeld 175.611 euro. Dat is 11.235 euro meer dan 2 jaar geleden. Idem voor verbouwers: wie koopt en renoveert, leende in het tweede kwartaal gemiddeld 189.625 euro of 8.892 euro meer dan in het tweede kwartaal van 2017.

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.