Vastgoed actualiteit

Wat verandert er concreet vanaf 1 januari 2020? Zowel voor de isolatie van daken als van ramen verstrengt de regel.

1 januari 2020 is een belangrijke deadline voor huiseigenaars. Vanaf dan is dak- en raamisolatie verplicht. Bij onvoldoende isolatie riskeer je een fikse portie strafpunten die mogelijks leiden tot de ongeschiktheid van je woning.

Eerst en vooral wat meer uitleg over de strafpunten. Wat houdt dit nu juist in?

Voldoet je huurwoning niet aan de woonnormen, dan is de kans groot dat je huis of je appartement ongeschikt, of zelfs onbewoonbaar wordt verklaard. En dat kan sneller het geval zijn dan je denkt. Vanaf 2020 wordt er namelijk met een strafpuntensysteem gewerkt. Bij 15 strafpunten loop je dus het risico dat je woning onbewoonbaar wordt verklaard.

Dakisolatie

Vanaf 1 januari 2020 krijg je bij onvoldoende dakisolatie standaard 15 strafpunten, waardoor je woning bij controle mogelijks ongeschikt wordt verklaard.

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van woningen en huurwoningen tegen 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt). Dat komt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt.

Je kan de aanwezigheid van dakisolatie (of zoldervloerisolatie) aantonen aan de hand van het energieprestatiecertificaat (EPC) of het postinterventiedossier van je woning.

Raamisolatie

Niet alleen het dak moet goed geïsoleerd zijn, ook de ramen moeten in het nieuwe jaar dubbel glas hebben. Dan gaat het vooral om de ramen in leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers. Ramen in traphallen, inkomhallen en gangen moeten dus niet per se voorzien van dubbel glas.

Vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2022 wordt voor een raam met enkele beglazing drie strafpunten gequoteerd en voor meerdere ramen met enkele beglazing negen strafpunten.

Vanaf 2023 kan het ontbreken van dubbelglas volstaan voor het ongeschikt verklaren van je woning.
Wanneer bij woningonderzoek blijkt dat dubbel glas ontbreekt, worden er strafpunten toegekend: 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing, en 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing.

Rookmelders

Tegen 2020 moeten ook alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder. Dat voorstel werd op 22 februari 2017 door het Vlaams Parlement goedgekeurd. Het is aangeraden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte die je moet doorkruisen om van de slaapkamer naar buiten te geraken. Een rookmelder plaats je idealiter in het midden van een plafond.

Verwarmingsketels vervangen

De overheid wil in haar Energierenovatieprogramma ook de verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen bannen. Dit is geen verplichting, wel een ambitie die de overheid nastreeft. Verder bestaan er wel een aantal controles bij het onderhoud van de cv-ketel waarbij bepaalde waarden niet overschreven mogen worden. Voor aardgas zijn die strenger geworden vanaf 2018.
  • Artikel delen
Bron: Zimmo, Notaris.be

Vragen? Contacteer ons

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw familienaam invullen.
U moet uw e-mailadres invullen.
U moet een bericht invullen.