Vastgoed actualiteit

  • Spaarvarken

    Banken bereid tot uitstel aflossing woonlening, maar voorwaarden onduidelijk: “Het is een intentieverklaring”

    De banken zijn bereid om particuliere klanten die het financieel moeilijk krijgen door het coronavirus, kosteloos uitstel te verlenen voor de afbetaling van hun hypothecair krediet. Dat zegt sectorfederatie Febelfin.

    Lees meer

  • Woning

    Ook zonder woonbonus is goedkoper hypothecair mandaat niet populairder

    Sinds de afschaffing van de woonbonus is het fiscaal om het even of u uw krediet voor uw gezinswoning waarborgt met een hypothecaire inschrijving dan wel met een goedkoper hypothecair mandaat.

    Lees meer

  • Verlaagde registratierechten voor sloop en heropbouw vanaf 2021

    Verlaagde registratierechten voor sloop en heropbouw vanaf 2021

    De Vlaamse regering verlaagt het tarief voor de heropbouw van een gezinswoning naar 5 procent. Ook wordt de bewoningsvoorwaarde gekoppeld aan het gunsttarief voor alle gezinswoningen versoepeld.

    Lees meer

  • Meerwaardebelasting

    Moet ik meerwaardebelasting betalen als ik geërfd vastgoed verkoop?

    Stel dat ik in januari 2019 een onroerend goed heb geërfd en van plan ben deze eind 2020 te verkopen voor een hogere prijs dan vermeld in de successie. Is dan een meerwaardebelasting verschuldigd en kan ik kosten in mindering brengen?

    Lees meer

  • Voorschot woning

    Moet ik een voorschot betalen bij de aankoop van een woning?

    Koopt u een huis of appartement op plan, dan gelden wettelijke regels voor de betaling van het voorschot. Die zijn er niet als u een bestaande woning koopt, al wordt in de praktijk wel vaak een voorschot betaald.

    Lees meer

  • Erfenis

    Wat kost het erven van vastgoed?

    Op geërfd vastgoed moet altijd erfbelasting worden betaald. Het tarief stijgt met de omvang van de erfenis. Bij de berekening ervan wordt de waarde van het nagelaten vastgoed opgedeeld in schijven: hoe hoger de schijf, hoe hoger de belasting.

    Lees meer